MIĘSO I DRÓB WYSOCE WSKAZANE: baranina, cielęcina, dziczyzna, jagnięcina, serca, wątroba, wołowina NEUTRALNE: bażant, indyk, kaczka, królik, kurczak, kuropatwa NIEWSKAZANE: bekon, gęś, szynka, wieprzowina |
|
OWOCE MORZA I RYBY WYSOCE WSKAZANE: dorsz, halibut, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg, sardynki, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk NEUTRALNE: flądra, homar, kalmar, karp, kraby, krewetki, małże, mule, ostrygi, raki, rekin, slimaki, węgorz NIEWSKAZANE: kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledzie marynowane |
|
NABIAŁ I JAJA WYSOCE WSKAZANE: gee (masło klarowane) NEUTRALNE: jogurt naturalny, masło, ser feta, ser kozi, ser owczy, ser mozzarella, ser tofu, mleko sojowe NIEWSKAZANE: kefir, lody, maślanka, mleko krowie, ser biały, ser brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, ricotta, szwajcarski, wiejski, serwatka, śmietana |
|
OLEJE I TŁUSZCZE WYSOCE WSKAZANE: olej lniany, olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni NEUTRALNE: olej sezamowy, olej z wątroby dorsza, olej słonecznikowy NIEWSKAZANE: olej kukurydziany, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych |
|
ORZECHY I PESTKI WYSOCE WSKAZANE: pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lniane NEUTRALNE: nasiona pinii, migdały, kasztany, orzechy laskowe, sezam, słonecznik NIEWSKAZANE: mak, kokos, orzech brazylijski, orzeszki nerkowca, pistacje, orzeszki ziemne |
|
FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE WYSOCE WSKAZANE: fasola aduki, fasola, azuki, fasola pinto, groch „czarne oczko” NEUTRALNE: bób, ciecierzyca, fasola biała, fasola czarna, fasola czerwona, fasolka szparagowa, groch zielony, soja NIEWSKAZANE: fasola kindey, soczewica czerwona, soczewica zielona |
|
ZBOŻA – ZIARNA PIECZYWO – MAKARON NEUTRALNE: amarant, gryka, jęczmień, orkisz, ryż, żyto, proso NIEWSKAZANE: owies, pszenica, otręby, kukurydza, kuskus, kiełki pszenicy, mąka pszeniczna, z otrębów, pieczywo i makarony ze zbóż |
|
WARZYWA WYSOCE WSKAZANE: boćwina brokuły, cebula, cebula czerwona, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta włoska, pietruszka, por, rzepa, rzeżucha, sałata rzymska, szpinak, NEUTRALNE: buraki, cukinia, groch cukrowy, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, koper, marchew, ogórki, oliwki zielone, papryka: zielona i żółta, pędy bambusa, pomidory, radicchio, rzodkiewka, seler, sałata lodowa, szparagi, tofu NIEWSKAZANE: awokado, bakłażan, brukselka, grzyby shiitake, kalafior, kapusta biała i czerwona, kiełki lucerny, kukurydza, pieczarki, szczaw, ziemniaki białe i czerwone |
|
OWOCE WYSOCE WSKAZANE: figi, morwa, śliwki NEUTRALNE: agrest, ananas, arbuz, banany, borówki, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, daktyle, granaty, grejpfrut, gruszki, jabłka, kiwi, limonka, maliny, mango, morele, nektarynki, oliwki zielone, papaja,porzeczki czarne i czerwone, rodzynki, winogrona czerwone i zielone, wiśnie, żurawina NIEWSKAZANE: jeżyny, mandarynki, melony, oliwki czarne, pomarańcze, rabarbar, truskawki |
|
PRZYPRAWY WYSOCE WSKAZANE: algi, curry, glony morskie, imbir, kozieradka NEUTRALNE: kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, wodorosty agar, anyżek, bazylia, cząber, estragon, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, miso, miód, oregano, papryka, pieprz czerwony, rozmaryn, słód jęczmienny, sos sojowy, sól, syrop klonowy, szafran, szczypiorek, tamari, trybula ogrodowa, tymianek, ziele angielskie, żelatyna NIEWSKAZANE: cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet: jabłkowy, spirytusowy i winny, pieprz biały i czarny, wanilia |
|
INNE PRZYPRAWY NEUTRALNE: dżemy i galaretki z zalecanych owoców, majonez, dressing o niskiej zawartości tłuszczu, mus jabłkowy, musztarda, sos Worcester, cukier, melasa NIEWSKAZANE: ketchup, marynaty kwaśne i słodkie |
|
UŻYWKI
NEUTRALNE: czekolada, piwo, wino białe i czerwone NIEWSKAZANE: coca-cola, czarna herbata, kawa z kofeiną i bezkofeinowa, mocne napoje alkoholowe, likiery, napoje gazowan |
- dobry metabolizm
- odpowiednią krzepliwość krwi
- silny system odpornościowy
- stabilizacje hormonów tarczycy
Skuteczną ochroną przed zarazkami jest silny system immunologiczny. Aby dobrze funkcjonował, należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość substancji zwiększających odporność, czyli karoteny i kwercetyny. Osoby z grupą krwi 0 mają tendencję do niewłaściwego metabolizmu tarczycy, spowodowanego niedoborem jodu. Na skutek częstego niedoboru tego pierwiastka często miewają problemy z nadwagą. Osoby z tej grupy powinny włączyć do swojej diety wodorosty, algi, cebulę, rzeżuchę oraz zalecane owoce morza, sól morską i nieoczyszczoną sól jodowaną (umiarkowanie). Istotnym składnikiem diety powinny być algi i wodorosty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz